Bebek Bekleyen Ebeveynlere

Hamilelik süreci özellikle de ilk defa bebek bekleyen ebeveynler için biraz kafa karıştırıcı olabiliyor. Sürecin nasıl ilerleyeceği ve sonrasında miniğinizin eve gelişinden sonraki zaman diliminde neler olacak ve ne gibi ihtiyaçları önceden hazır hale getirebiliriz soruları cevap bekliyor. Öncelikle bebek bekleyen tüm ailelerin miniklerini sağlıkla kucaklarına almalarını ve huzurla büyütmelerini dilerim.
Bebeğin eve gelişinden itibaren ev düzeni kullanım kolaylığına ve ihtiyaç duyulan eşyalara çabuk ulaşım sağlanabileceği şekilde olmalıdır. Bunlar, bebek bakım ürünleri (bez, ıslak mendil, alt açma kağıdı, bakım kremleri vb.) body, tulum, çorap vs. gibi bebek giyim eşyaları ve banyo gereçleri şeklinde listelenebilir. Hatta bu liste banyo gereçleri hariç, tam anlamıyla bir bebek bakım çantası içeriği şeklinde de düşünülebilir. Bebeğinizle dışarı çıktığınızda yanınızda bulundurmanız gereken önemli eşyaların bazıları da bunlardır. (her zaman bol miktarda bez, body ve tulum da çantanızda bulunmalıdır)

Ebeveynler bu ihtiyaçları ve düzeni zaman içerisinde kendi alışkanlıklarına göre tam anlamıyla oturtmuş oluyorlar. Bazı aileler bebeklik dönemi için bir bebek odası düzenlemek istemezken, bazı aileler bebeğimin bir odası olsun zaman içerisinde yaşına göre değişiklikleri yapabiliriz diye düşünebilirler.

Bebek odası planlamak isteyen aileler için en önemli ipucu aslında çocuk odasına kolaylıkla dönüşebilecek bir alan tasarlamaları olacaktır. Bebek yatağını çıkarıp, bir çocuk yatağı koyduğunuzda 3 yaş ve devamına uygun bir çocuk odanız olmalıdır. Çünkü tam anlamıyla bir çocuk odası değişimi 5-6 yaş sonrasına denk gelecektir.

Aileler kendi tercihlerine göre veya uzmana danışarak bebekleri ile odalarını ayırabilirler. Kimi aile bunu 6. ayda yaparken kimi 1 yaşını beklemekte kimi 2 veya 3 yaş civarlarında bu ayırımı yapmaktadır. Burada önemli detay olarak, bu süreci 1 yaştan sonraya bırakmak çocuk için daha zor bir geçiş olması anlamına gelebilir. Uzmanların da tavsiyesiyle ve besleme, bakım kolaylığı ve anne bebek arasındaki bağlanma sürecine katkılarından dolayı bebek ilk 6 ay ebeveyn odasında kendine ait bir beşikte yatırılır. Buradan yola çıkarak, bebek odalarına küçük bir bebek beşiği planlamak yerine, ebeveyn odasında bir anne yanı veya bir park yatak düşünülebilir. (park yatak çocuğunuzun boyuna ve uyuma alışkanlıklarına bağlı olarak 2 yaşa kadar tatillere, misafirliklere de götürebileceğiniz önemli bir ürün olacaktır)

Tüm bu bilgilerin ışığında bebek odası planlarken, en az 6 aylık olmuş, yani dönebilen, oturabilen ve aylar içerisinde tutunup kalkabilen, ve kısa bir süre içerisinde de tırmanma yeteneği kazanacak olan çocuğunuz için güvenli ve rahat uyuyabileceği bir yatak düşünmelisiniz.

Çocuk odasının boyutlarına göre burada 2-3-4 kapılı bir gardırop, dilerseniz bir şifonyer planlayabilirsiniz. Çekmece ihtiyacı gardırop içerisinde çözülebileceği gibi, oda büyüklüğüne göre harici bir şifonyer de kullanışlı olacaktır.

Bebek bekleyen siz değerli ebeveynlere renk seçimi konusunda da yardımcı olacak ipuçları vermek istiyorum. Bebek ve çocuk odaları için fikirler oluştururken renklerden etkilenmemek mümkün değil. Özellikle duvar dekorasyonlarında ve perdelerde oldukça güzel renk ve desen çeşitleri bulunuyor. Burada seçim yaparken, oda atmosferinin bebek ve çocuk uykusunda çok büyük bir etkisinin olduğunu unutmamalıyız. Karışık renklerden, çok canlı renklerden, karışık ve sürekli tekrar eden desenlerden kaçınmak, olabildiğince sade bir ortam hazırlamak doğru olacaktır. ‘Bebek odası ve uyku’ konusunu bir sonraki yazımda detaylı olarak anlatacağım.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

MENU