Bir önceki yazıda da bahsettiğim gibi, bebek odaları uyku konusu ile doğrudan bağlantılı bir mekan. Dolayısıyla bu mekanları tasarlarken bebeklerimizin, çocuklarımızın belirli yaş aralıklarına göre detaylar düşünebiliyoruz. Bebek odası deyince ilk akla gelen konu genelde aileler cinsiyete göre renk tercihleriyle, her detayına özenerek bebek odası oluşturmak istiyorlar. Bu konuda siz değerli ebeveynlere seçim süreçlerini kolaylaştırmak adına birkaç püf noktasından bahsetmek istiyorum;
- Bebek odası kullanımı, bebeğini ilk 6 ay ebeveyn odasında yatıran ebeveynler için zaten bebek 6 aylık olduktan sonra kullanılacak bir alan olacaktır, burada aslında önemli olan, bebek odasını hem uyku hem de gün içerisinde bebeğinizle birlikte keyifli vakit geçireceğiniz alan olarak düşünmeniz. Bebekler dingin, sakin ve yumuşak ritimleri severler. Ve elbette bulundukları ortamda da bu özellikleri ararlar. Herhangi sebeple sakinleşmeye ihtiyaçları olduğunda ebeveynlerinden de bu özellikte davranışlar beklerler. Dolayısıyla, bebek odalarımız uykunun asıl alanı olacağından, sakin pastel renkler, çok karmaşık olmayan dingin desenler kullanabiliriz. Canlı renkler dikkat çekici özellikte olduğu için, özellikle 0-12 yaş arası çocuk odalarında aşırı canlı yada parlak renkler tercih etmek çok kullanışlı olmayacaktır. Bebek odası aynı zamanda gün içerisinde keyifli vakit geçirme ve oyun alanı özelliğinde de olacağı için, odadaki oyuncak alanının düzenli olması, uyku vakti geldiğinde kolayca toparlamaya elverişli olması ebeveyn için kolaylık sağlayacaktır. Böylece uykuya gideceği süre içerisinde çocuklarımızın aklı odanın çeşitli yerlerinde dağılmış oyuncaklarda kalmayacaktır.
- Önemli konulardan biri de gün ışığı konusudur. İmkanlar dahilinde bebek odanızı evin ışık alan odalarından biri olarak seçmeniz çok kıymetli olacaktır. Gündüz uykularında gün ışığını örtmeden, yalnızca direk ışık gelmesini engelleyecek şekilde tül perde veya standart stor gibi yarı geçirgen perdeleri tercih edebilirsiniz. Ama konu gece uykusu olduğu zaman, bebeklerimiz dünyaya geldiklerinde gece ve gündüzü henüz ayırt edemiyor oldukları için akşam uyku vaktinden sabah güne başlama vaktine kadar olan süreçte bebeklerimizi tam karanlık alanda uyutmak ve bakımlarını sağlamak bebeğe de ebeveynlere de kolaylık olacaktır. Buradan yola çıkarak, evinizde panjur sistemi varsa zaten tam karanlık elde edebiliyorsunuzdur. Panjur olmadığı durumlarda, ‘blackout perde’ dediğimiz karartma özellikli perdelerden tercih etmenizde fayda olacaktır. Bebeklerimiz harika bir biyolojik döngü içerisinde dünyaya gelirler. Herkes için sağlıklı olan ‘erken yatıp, erken uyanma’ ritmi onlar için çok daha önemlidir. Fakat yaz aylarında sabahın erken saatlerinde başlayan gündoğumu, bebeklerimizin uykusunu bitirecek ve dinç bir şekilde güne başlamalarını sağlayacaktır. Aileler kendi yaşam döngüleri dahilinde bu süreci sabah 7.00-7.30 uyanış gibi tutmak isterler. İşte bu tam karanlık bebek odası bu ritmi düzenlemek için önemli bir adımdır.
- En önemli konulardan bir diğeri de güvenliktir. Çocuk odalarında, 80 santim boyundan uzun mobilyalar kesinlikle duvara monte edilmiş olmalıdır. Devrilme riski olan gardırop, oyuncak dolabı, kitaplık vs gibi mobilyalar kolay bir montaj aparatı ile duvara sabitlenerek istenmeyen kazalardan korunmuş oluruz. Bebeğinizi gün içerisinde yalnız bırakmıyor olabilirsiniz fakat unutmayın ki en küçük sarsıntı bile uzun boylu dolapların devrilmesine sebep olabiliyor. Bu güvenlik önlemlerini alırken son olarak ta, bebek veya çocuk yataklarının başucu ve yan duvarlarına askı, raf,üst dolap vb mobilyalar asmamanızı öneririm. Çünkü az önce de söylediğim gibi, en küçük sarsıntıda bebeğimizin ya da çocuğumuzun yatağına eşya veya obje vs gibi malzemelerin düşmesini istemeyiz.
Bebek- çocuk odası dediğimizde, siz değerli ebeveynlere aslında sadece renklerden bahsetmiyor olduğumuzu, konunun çok daha detaylı ve pratik olabileceğini ve bu mekanlarda renkleri ve ışığı ne şekilde planlayabileceğimizi kısaca anlatmak istedim. Bebek bekleyen ve çoktan kucağına almış olan tüm ailelere bebeklerini huzurla büyütmelerini dilerim.